Memphis soep
Tikfout? Nee hoor! Na een lange radiostilte (waarover hieronder meer), is Diana van Ewijk weer terug op Oh Marie! en wel in de hoedanigheid van Soephoofd, haar nieuwe onderneming. Voor ieder thema bedenkt Diana een gemakkelijk te maken soep en stylen we hem af in themasfeer. In deze eerste editie: Memphis soep met bacon wrapped banana bites. Diana: “Bij Memphis denk ik meteen aan The King, a.k.a. Elvis de Pelvis. Één van zijn favoriete gerechten was de peanutbutter, banana & bacon sandwich… Laat je nu van exact deze ingrediënten een geweldige soep kunnen brouwen!”
Tekst – Diana van Ewijk
Fotografie/styling – Marlous Snijder
Hoi Diana! Hé, je schreef eerder columns voor Oh Marie! en toen verdween je van de radar, wat was er loos?
Ziek geworden! Het is een heel on-glamourous verhaal… Ik heb al jaren Spondylartopathie (moeilijke naam, ik noem het een lieve vorm van reuma), waar ik vrij goed mee kon werken. Afgelopen zomer ging de reuma jammer genoeg next level: ik kon letterlijk niet meer lopen. Laat staan typen. Helder nadenken ging trouwens ook niet, op de één of andere manier heeft de reuma invloed op mijn concentratievermogen. Ik lag hele dagen op bed, wat op zich de uitgelezen plek is om eens goed na te denken, maar elke keer als er een interessante gedachte opkwam, raakte ik na een halve minuut de draad kwijt. Alsof ik een dikke mist inliep, heel gek.
Wat was er eerder, het soephoofd of de soep?
Het soephoofd! Ik was altijd al vergeetachtig, maar door de reuma werd dat een stuk erger. Ik kon niet helder nadenken, en mijn kortetermijngeheugen reikte ongeveer tot aan het voeteneind van mijn bed. Het enige wat een beetje ging, was koken. Niet te ingewikkeld: een beetje hakken, schillen en alles in één pan gooien – dat was zo’n beetje het enige wat ik nog kon. En wat ook nog een resultaat opleverde waar ik (en de rest van mijn huishouden – ook niet onbelangrijk :-)) blij van werd.
Hoe is het nu met je?
Goed! Ik heb eind vorig jaar, toen ik een beetje op begon te krabbelen, een paar belangrijke knopen doorgehakt waardoor ik nu het hele jaar de tijd heb om mezelf weer op de rit te krijgen. De reuma heeft me een heel ander leven, met een heel andere focus gegeven, en daar ben ik dankbaar voor.
Waar ik vroeger een stuk of 10 lijsten vol doelen had, die ik ook allemaal full speed najaagde, heb ik voor dit jaar maar één doel: een gezonde levensstijl voor mezelf (en mijn gezin) ontwikkelen. Ik leer steeds beter koken (vroeger kon ik nog geen ei koken zonder de kooktijd te googlen), ik eet 50/50 (zoveel mogelijk lokaal & seizoensgebonden, zo min mogelijk industrieel bewerkt en de helft van alles wat ik eet is groenten of fruit).
Waarom soep?
Soep is makkelijk om te maken en kun je barstensvol groenten proppen. Ik eet zelfs twee keer per dag soep: één keer voor lunch en één keer als voorgerecht, voor het avondeten. Zo kom ik makkelijk aan die 50/50.
Wat is de lekkerste soep die je tot nu toe maakte?
De Vichyssoise! Alhoewel de Bissara ook heel hoge ogen gooit. En deze pindasoep natuurlijk – maar dat spreekt voor zich!
Memphis soep met bacon-wrapped banana bites
Ingrediënten voor de soep (4 personen)
Een ruime liter bouillon (groentebouillon voor vegans en vega’s, kip voor wie van vlees houdt!) Tip: als je pindakaas met zout gebruikt, gebruik dat één bouillonblokje in plaats van twee.
1 flinke ui (een rode ui is hier lekker in, maar een ordinaire gele ui is ook prima!).
2 eetlepels geschilde en geraspte gember (meer mag ook, als je van gember houdt).
4 à 5 tenen uitgeperste knoflook.
Ongeveer 500 gram gewassen en schoongemaakte spinazie (of andijvie, of postelein, net wat je lekker vindt! Haal de harde nerven eruit, dat is veel lekkerder eten).
200 – 300 gram pindakaas (hoe beter je pindakaas, hoe lekkerder je soep. En voor mij geldt ook: hoe meer pindakaas, hoe lekkerder! Maar doe er zoveel bij als jij lust).
125 gram geconcentreerde tomatenpasta (dat is die geconcentreerde, uit een tube of klein blikje).
Dopje (witte wijn)azijn.
Sambal naar smaak.
Gehakte gezouten pinda’s, naar smaak.
Zout en peper naar smaak.
Olie om in te bakken.
Optioneel: per persoon een flinke eetlepel gekookte rijst.
Ingrediënten voor de bacon-wrapped banana bites
2 (bak)bananen (het belangrijkst is dat ze rijp en zoet zijn).
4-5 plakjes bakbacon (dat is dikgesneden bacon).
maple syrup (of gewone suikerstroop – ook heel lekker!).
cocktailprikkers.
Klinkt als veel? De bereidingswijze valt enorm mee!
Verhit in een soeppan de olie en fruit de uitjes aan. Voeg na een paar minuten, als de uitjes glazig zijn, de knoflook en de gember toe. Dek af met een laagje zout en laat op laag vuur bruin worden.
Voeg na een minuut of 10 de bouillon toe en breng aan de kook.
Mix in een grote, hitte-bestendige schenkbeker de pindakaas met de tomatenpasta en de sambal, roer goed door, en giet er een halve liter bouillon bij. Meng tot een klontvrij geheel, giet terug in de soep en roer goed door. Je pinda-bouillonbasis is nu klaar.
Voeg de spinazie (of andere bladgroenten die je gebruikt) toe en laat op laag vuur meekoken tot ze geslonken zijn.
Proef op smaak: houd je van pittig, voeg dan meer sambal toe. Breng daarna op smaak met zout en peper en laat nog een minuut of 10 doorsudderen zodat alle smaken goed gemengd zijn. Blijf roeren! Als de groenten aan de bodem aankoeken, brand je soep aan en dat zou zonde zijn…
Hak in de tussentijd je pinda’s fijn en kook de rijst.
Is je soep klaar? Schep de rijst in kommen, giet er de pindasoep over en top af met gehakte pinda’s. Ook lekker met een handjevol gehakte koriander!
Bereidingswijze bacon-wrapped banana bites
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Snij de banaan in 5 stukken, omwikkel de banaanstukjes met een plak bakbacon (heb je kleine stukken, snijd de bacon dan op maat) en zet vast met een prikker.
Zet in de oven en bak knapperig, in een minuut of 10.
Haal de bacon-wrapped banana’s uit de oven en bestrijk met maple syrup. Laat even lekker intrekken en serveer bij je pinda-soep!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!