A few of my favourite things

Let me be very clear about the fact that I think reclycling is a great, great thing. But to be honest, thrifting has become way too popular for my taste. Last week I found out that one of the thriftshops I regularly visit is on Twitter and Facebook (for crying out loud). And that they just refurbished the shop. In my honest opinion, a thriftshop has to smell of old (I love that smell of old junk), it needs to have piles of junk that reach to the (leaky) roofs, it has to reside in some old clandestine barn and has to be exploited by two oddish brothers. Anyway, the new and neat thing isn’t my problem really. My problem is that thrifting is fast becoming an expensive business. Even though it’s still not a hobby that would make you go bankrupt, it’s like my mother strikingly put it recently: “Once you paid 10 cents for a vintage eggcup, now you pay a euro”. I’m a bit astounded by the prices thriftshops currently ask for their goods to be honest and I don’t take home as many items as I did about a year ago anymore. Thriftfinds now have to be great and cheap. It does make the hunt for great things more exciting, that’s a thing for sure!

Last week I took myself to two thriftshops, the neat one (as described above) and a shambly one. The thriftgods were in a good mood apparently, ‘cause man, did I find some great stuff or what? And for (fairly) reasonable prices as well. The schoolchart and bunny were the biggest bargains: I paid 2 euros for the both of them. The rest wasn’t that cheap, but great enough to take home as well. I can live on the thrill of these finds for weeks (or at least a day or 5 ;-)). I’m also curious: what do you think of the current junk prices? Am I behaving like Ebenezer Scrooge? Or do you feel the same?

Ik ben enorm voor recycling. Maar laat ik eerlijk zijn, kringlopen beginnen een beetje te populair te worden naar mijn smaak. Zo worden alle kringlopen tegenwoordig ineens verbouwd en krijgen fancy namen als ‘Restore’. En is de boedel ineens op kleur gerangschikt. Eén van die kringlopen zit zelfs op Twitter en Facebook. Voor mij moet een kringloop niet netjes zijn. Hij hoort op een armzalig bedrijventerreintje te zitten (Z-locatie), in een scruffy loods. Hij moet naar oude zooi ruiken, je moet er letterlijk naar schatten kunnen graven en hij moet, in de meest ideale situatie, ook nog uitgebaat worden door twee typische broers..of een excentriek stel. Maar goed, dat nieuwe, op kleur is niet echt mijn probleem. Mijn probleem zijn de prijzen. Goed, het is nog steeds niet zo dat je snel failliet zal gaan als je iets bij de kringloop koopt, maar kom op: eerst betaalde je 10 cent voor een tweedehands eierdopje, nu ineens een euro (deze treffende woorden komen overigens van mijn moeder). Ik sla soms steil achterover wat er voor kapotte, verwassen dingen gevraagd wordt. Je begrijpt, ik ben kritisch geworden met wat ik voor een vondst betaal en dus met wat ik mee naar huis neem. Het moet tegenwoordig én een goede vondst zijn én ook nog voor een redelijke prijs. Hetgeen de zoektocht naar mooi tweedehands wel spannender maakt, dat dan weer wel.

Afgelopen week bezocht ik twee kringlopen: een vernieuwde en een rommelige. De kringloopgoden waren mij blijkbaar gunstig gestemd, want ik nam sinds tijden weer een heleboel fijne dingen mee naar huis. De schoolkaart en het konijntje waren met € 2,- écht heel zacht geprijsd. De rest..heel redelijk. Ik kan weken teren op zo’n vangst (of in ieder geval een dag of 5 ;-)). En nu ben ik nieuwsgierig: wat vinden jullie van de huidige kringloopprijzen? Gedraag ik me te Nederlands? Of vind jij ook dat het wel iets minder kan? Ligt het aan de locatie (Midden-Nederland)? Vind je het nu juist leuker om een goede vondst te doen? Vertel!

19 antwoorden
  1. Lorecreatief
    Lorecreatief zegt:

    Hier in Belgisch Limburg merk ik in de kringwinkels zelf niet veel van prijsverhogingen. Maar ik merk wel dat ze echt retrospul dat nu opeens erg in is (jaren 50, 60, 70)opsparen voor de Retrodag (één dag per jaar in heel Vlaanderen in alle Kringwinkels, de Kringwinkel is hier trouwens een initiatief van de overheid en tewerkstelligt enkel mensen die al langer werkloos zijn) en door het jaar er minder van verkopen/ in de winkel plaatsen. Ook vallen me de retro webshops op waar je alledaags retrospul kan kopen (dus wat je makkelijk in de kringwinkel vindt) tegen een driedubbele, soms vierdubbele prijs. Toen ik er jaren geleden mee begon met mijn ‘verzameling’ snapten de meesten er niets van, ondertussen is het een hype. Ach ja, zo gaat dat en dan gaan de prijzen ook de lucht in, want men koopt het toch ;-)

    Beantwoorden
  2. Mariël
    Mariël zegt:

    Je hebt helemaal gelijk! Mijn ervaring is dat echte kringloopwinkels nog erg gunstig geprijsd zijn, maar dat als ze een beetje commercieel gaan de prijzen al flink stijgen. Toch moet ik zeggen dat ik nog vaak hele goeie vondsten heb voor hele zachte prijsjes. Hier in Noord-Holland gaat het nog goed! Jouw spulletjes zijn erg leuk!

    Beantwoorden
  3. Effie
    Effie zegt:

    Ik woon ook in midden Nederland (Deventer) en ik heb hetzelfde gevoel. Die prijzen oke (ze houden er een heleboel mensen mee aan het werk) maar dat gesorteer op kleur ….
    Maar als ik echt over de spullen moet klouteren dan ben ik ook niet zo enthousiast. Ergens daartussenin bij voorkeur dus ;-) Waar woon jij? Kunnen we tips uitwisselen …

    Beantwoorden
  4. VanHan
    VanHan zegt:

    Marlous, ik ben het met je eens! Het is allemaal duurder geworden, in de meeste kringlopen. Belachelijk wat je soms voor schatten moet betalen!Als je bij een rommelmarkt van een kerk komt, valt dat wel weer mee…maar dan moet je soms ook maar net de juiste persoon treffen aan wie je de prijs vraagt. Ik vind mezelf inderdaad soms ook wel wat te gierig, maar dat is ook juist wel het leuke van de sport; voor weinig iets bijzonders vinden.
    En als ik het echt de moeite waard vind ben ik ook wel weer bereid er wat meer voor te betalen, zo ben ik dan ook wel weer.
    Maar zo goedkoop als het een aantal jaren geleden was, nee, dat is in de meeste gevallen niet meer…

    Beantwoorden
  5. Nikki
    Nikki zegt:

    Ik heb het ook gemerkt, maar denk niet dat het “wel iets minder kan”. In de publieke opinie waren kringlopen 10 jaar geleden gewoon vies en voor arme mensen. Nu het hip en voor jonge mensen is geworden (wederom, in de beeldvorming), kan de prijs omhoog – en dat is voor de kringloopwinkels zelf alleen maar fijn, toch? Soms kan ik me er wel aan ergeren, maar dan denk ik altijd maar: het is een trend. Het waait over. En zo niet, dan is dat jammer voor ons jagers, maar goed voor de maatschappij & het milieu. You win some, you lose some.

    Beantwoorden
  6. jolanda
    jolanda zegt:

    Ik vind dat je helemaal gelijk hebt, dan maar Nederlands denken, maar kringlopen moet juist voor de fun zijn. Dat je voor een appel en een ei nog eens iets kunt vinden wat eigenlijk meer waard is. Bij ons in de buurt zitten veel kringloopzaken die de naam Opnieuw & Co hebben. Gisteren liep ik er toevallig nog even binnen omdat we een campingzaak niet konden vinden. Er stond daar zo’n oude van dagen stoel, zo zaggie er ook echt uit, bordeaux rood, flink lelijk en versleten, menig vlek erop waarvan je echt niet wilt weten wat het geweest is. Maarrrr het was een echte comfort stoel want als je duwde met je rug konnie ook in een ligstand. € 45,- moest dat ding nog kosten, nou daar zakt je broek toch vanaf, ik zou m’n kat er niet eens op willen laten liggen. Nee geef mij ook maar van die heerlijke vergane rommelschuurtjes met van die kneuterige mannetjes die, als je ze vriendlijk aankijkt, een fantastisch prijsje voor je maken ;-)

    Beantwoorden
  7. Huis lief huis
    Huis lief huis zegt:

    Je hebt gelijk, Marlous. Wij hebben er 2 in de omgeving. De één is inderdaad ook heel “duur” geworden t.o.v. vroeger. En er is er één waar ik graag kom. Daar is wel alles gesorteerd op servies, spellen enz., maar daar kan ik voor weinig nog erg leuke spulletjes vinden. Jammer dat het zo populair is geworden. (daar doen wij bloggers natuurlijk wel hard aan mee ;)

    Beantwoorden
  8. **Chantal**
    **Chantal** zegt:

    Ik kom heel vaak in kringloopwinkels, ben er gek op. Maar weet ook wel waar ik regelmatig langs ga en waar niet. De sociale werkplek kringloopwinkels, daar kan je goed komen. Maar zo ken ik er hier in Arnhem eentje die belachelijke prijzen vraagt voor een, zeg maar, kop en schotel of simpel blik. Nee, vind jou niet te Nederlands of wellicht ben ik het zelf ook wel omdat ik ook echt soms wegloop van dingen die niet heel duur zijn, maar kringloop wise toch wel en dan hoef ik het vaak al niet meer. Maar het blijft super: kringloopshoppen!! :D

    Beantwoorden
  9. Iris Vank
    Iris Vank zegt:

    Het wordt wel duurder hè? Maar dat komt volgens mij ook door Google en marktplaats: ze hebben ineens het gevoel dat alles waarde heeft. Al moet ik zeggen dat ik hier in Brabant nog best weleens mooie vondsten doe voor weinig geld!

    Beantwoorden
  10. Crafty Mama
    Crafty Mama zegt:

    Nee hoor, helemaal mee eens. Het is nu echt schatgraven. Zelf ben ik een stuk kritischer geworden en doe ik mijn nog goede kleding en schoenen niet meer naar de kringloop, maar naar het Rode kruis. Ik heb al te vaak gezien dat ze er de hoofdprijs voor vragen en het nog niet komt bij de mensen die het echt nodig hebben…
    Zelf ga ik nu graag naar kerkverkoopjes die van de opbrengst bijvoorbeeld de restauratie van de kerk betalen. Maar goed, wel mooie vondsten hoor!

    Beantwoorden
  11. Blijmetkleur
    Blijmetkleur zegt:

    Ja, ik ben het met je eens. Ik ging vroeger al met mijn moeder naar rommelmarkten en kringloopwinkels en toen waren de prijzen totaal anders. Toen kon je geweldige vondsten doen voor een gulden. Het hangt ook erg van de kringloop af, de één is de ander niet. Het maakt het voor mij niet leuker dat het zo duur en populair is, ik vind het jammer. Misschien ook omdat ik weinig geld heb en dingen om de prijs laat liggen.
    groetjes,
    Famke

    Beantwoorden
  12. SuuS
    SuuS zegt:

    Helemaal mee eens!
    Ik schrik de laatste tijd vaak van de prijzen, zelfs van dingen waar van alles aan ontbreekt of opknappertjes die bijna uit elkaar vallen.. De lol is er wel wat van af, vind ik..
    Manlief is er blij mee, haha, ik sleep veel minder mee naar huis de laatste tijd.. ^_^

    Beantwoorden
  13. Belinda
    Belinda zegt:

    Dat je dan Ikea spullen ziet liggen voor een hogere prijs dan bij Ikea zelf. Of de jas van H&M die ik vorig jaar voor 15 euro in de uitverkoop kocht, hangt voor 20 euro bij de kringloop in het rek….
    Ik kom niet meer bij bepaalde kringloopwinkels om die reden, ik vind er dan niets meer aan….
    Gelukkig zijn er altijd nog echte kringloopwinkels met piepkleine prijsjes en de stoffige geur waar ik zo van houd ;-))

    Beantwoorden
  14. Nikki
    Nikki zegt:

    @Huis lief huis heeft helemaal gelijk: wij bloggers doen daar hard aan mee. Aan de ene kant roepen we dat kringlopen geweldig zijn, dat iedereen dat moet doen – maar als dan de mooiste schatten verdwijnen of in prijs stijgen, klagen we? Wat willen we dan precies? Bemind worden om onze stijl, maar dat de rest van Nederland gewoon zijn interieur bij de Hema/Ikea koopt?

    @Crafty Mama, meen je dat nou? Misschien neem ik nu te snel wat aan, maar geen van de mensen die plezier halen uit koopjesjagen bij rommelmarkten, heeft de spullen toch ‘echt nodig’? Zou het niet zo kunnen zijn dat de prijzen stijgen omdat er steeds meer mensen bij de kringloop winkelen, en steeds minder mensen hun oude spullen doneren?

    Beantwoorden
  15. Planet Fur
    Planet Fur zegt:

    Interessante discussie, dit. De prijsstijgingen worden natuurlijk veroorzaakt door hele gewone marktwerking: de vraag stijgt, dus ook de prijs. Ik vind alleen wel dat er soms prijzen gevraagd worden voor spullen die dat simpelweg naar mijn mening niet meer waard zijn, daarnaast is en blijft het gekregen spul. Grappig genoeg zijn de prijzen bij instellingen die spullen verkopen voor het goede doel regelmatig nog wel vreselijk laag, best krom eigenlijk. Hoe dan ook, ik vind het hele reclycling concept nog steeds heel goed. Ikzelf breng regelmatig zaken naar de kringloop, bij voorkeur een die het verkoopt voor het goede doel. Zo komt het het milieu en een goed doel ten goede. Overigens geldt in Duitsland voor een boel kringlopen een inkomensgrens: daar moet je letterlijk op een bestaansminimum zitten om bij de kringloop te kopen: nog echt voor de minder bedeelden, een heel goed uitgangspunt vind ik!

    Beantwoorden
  16. afke
    afke zegt:

    Hoi, soms is het inderdaad niet leuk meer, die kringloop winkels daar kom ik gewoon bijna niet meer. Voor mij is het ook een sport geworden om leuke dingen te vinden voor weinig.
    Steeds meer mensen gaan, tegenwoordig is een kringloop winkel vol met mensen als je er komt en steeds minder mensen brengen hun rommel en zetten het eerder op marktplaats.
    Groetjes

    Beantwoorden
  17. Mars
    Mars zegt:

    Ja, de prijzen zijn wel gestegen. Wel merk ik bij de ene kringloop dat het echt kan liggen aan de persoon wie de dingen prijst. Ik draai ook wel eens een bordje om, om de prijs te bekijken en draai em dan net zo rap weer om, omdat ik geschrokken ben van de prijs… ik denk ook regelmatig; “zijn ze gek geworden?!!” Maar ja, soms loop je zomaar tegen een schat(je) aan en dat maakt het voor mij nog steeds leuk.
    En inderdaad, iets minder bloggen erover is misschien wel een goed idee om te prijzen weer te laten dalen ;)

    Trouwens; geweldige vondsten! Is dat kastje ook nieuw? Super! (dat vogeltjes-schellenkoord ook! Wat! Alles is leuk!)

    Beantwoorden
  18. Cleo
    Cleo zegt:

    @Nikkie, hier in Antwerpen halen ze gratis huizen van overledenen leeg (en laten ze alles schoon achter), alles komt in een enorm depot, wordt schoongemaakt, gesorteerd, gerestaureerd en verdeeld over de verschillende winkels. Hier zullen ze in ieder geval niet snel te kort hebben.

    Dat die prijzen stijgen, tja hier ligt het er echt aan wie het prijsje op de spullen geplakt heeft. Soms is het heel veel, soms zo weinig dat je bijna aan de kassa meer wilt geven (designerjasje voor 2,50?!). Anderzijds moeten ze de prijzen misschien wel wat omhoog doen, omdat er genoeg mensen zijn die spullen voor een prikkie opkopen in de kringwinkel om het zelf voor meer dan het dubbele door te verkopen. Ook dat gebeurt hier, antiekverkopers uit de Kloosterstraat zoeken in kringwinkels mooie meubelen om het zelf in hun prachtige winkels voor het tienvoudige te verkopen.
    Ik vind het een goed systeem, kansarme mensen hebben een job, goede spullen belanden niet bij het vuilnis en wij vinden er nog wel eens iets leuks. Plus, misschien moeten wij onszelf ook eens afvragen of we niet genoeg hebben. Dat het goedkoop en tweedehands is, betekent niet dat we moeten overconsumeren toch?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *